Den store huskeliste til lange flyveture med børn

Australien med tvillinger

Lea fra bloggen Tvillinger For To rejste til Australien med sin mand og deres tvillinger på knap to år. En rejse på 20 timer, som var den længste nogensinde for dem alle tre. Hvordan det gik, kan du læse om lige her.

Lidt spontant tog vi i sommer en beslutning om, at vi skulle til Adelaide i Australien og besøge vores venner, som bor der. Jeg har ikke rejst så meget førhen og aldrig været så langt væk. Derfor var jeg rimelig lost på, hvordan turen skulle gribes an. Det er trods alt en rejsetid på 20 timer, der ventede os.
Hurtigt satte jeg følgende regnestykke op:
20 timer i fly + 20 måneder gamle tvillinger = spændende udfald.
På trods af den skræmmende facit, indstillede jeg mig på, at vi måtte tage det, som det kom. Så jeg har lavet denne guide til, hvad jeg lærte af denne tur.

Forventninger

Vores udgangspunkt var, at det ville blive pisse hårdt. Vi forventede faktisk det hårdeste døgn i vores liv. Men det var det ikke – måske det er på en top 10 liste. Og så alligevel, når man har haft spæde tvillinger med udfordringer, så har jeg alligevel et par døgn på den liste, som var værre.

Bagage

Man kan hurtigt pakke for meget! Et råd vil være, at tænkte ekstra godt over, hvad man tager med på flyveturen. Jeg havde pakket en rygsæk med vores iPad, Macbook, alle ledninger, headsets, værdipapirer som pas, visum og billetter. Print det hele ud! Vi skulle vise vores, da der var problemer med visum. Og så havde jeg en Day shopper-taske med dyner, legetøj og nattøj, samt pigernes tandbørster, medicin og mine briller. En shopper kan man have på ryggen. Så kommer the mistake: Jeg havde pakket en mini Fjällraven til pusleting og en til mad og drikke. De tasker er elendige at bære, hvis man også har et barn på armen, hvilket højst sandsynligt kan forekomme, så drop dem.

Huskeliste til flyveturen

Nedenfor har jeg samlet en liste, hvor rækkefølgen går fra det gælder liv og død til jeg winger den:
 1. Bleer (de har bleer på flyet, men ikke i alle størrelser, ej heller særlig gode)
 2. Vådservietter havde jeg ikke lige styr på til hjemturen, fordi vi ikke nåede i supermarked inden lukketid. Det kostede 170 kr i Dubai lufthavn! Jeg vaskede Agnes en gang med den, og hun fik rød røv. I udlandet går de ikke lige så meget op i om der er parfume eller andet halløj i.
 3. Creme til møllen (som vi sir’ på Fyyn).
 4. Skiftetøj til børn, ekstra trøje til voksen.
 5. Drikkedunke. Pigerne drak af deres ved op- og nedflyvning.
 6. Snacks. Egentlig får man rigtig meget mad om bord på flyet, man kan bare spørge efter det. Jeg kan dog godt lide ikke at skulle vente på mad, så jeg havde kiks, ostehaps, figenstænger, smoothies, blåbær, vindruer, augurker, rosiner, tomater og rugbrødsmadder med. Jo vist, lidt overkill, men sultne skulle ungerne ikke være.
 7. Jeg havde købt nye bøger og biler til pigerne, som jeg havde pakket ind. Så kunne de beskæftige sig lidt med at pakke op. Egentlig var de ikke super begejstrede. Agnes legede mest med et emirates kort, som hun fik af en sød medarbejder i Hamborg. Alberte læste lidt bog, men ville lige så gerne lege med sin drikkedunk.
 8. Deres egne babydyner. De var guld værd, når man skal sidde med børnene. Det trækker også meget i et fly, så de var varme, når de sov. Babydynerne fylder ikke meget rullet sammen. Vi havde deres juniordyner med i kufferten.
 9. Jeg havde en Tula og en anden bære-viklesele med, men vi brugte dem stort set ikke. Der er klapvogne i alle lufthavne, i hvert fald i Hamborg, Dubai og Adelaide, og det vil pigerne langt hellere. Dem må man tage helt med ned til flyet nogle steder, men det er ganske nemt, da personalet sætter dem på plads for en.
 10. Nattøj, tandbørste og hvad der ellers høre nattetimer til. Vi havde pakket disse ting for at give pigerne en form for fornemmelse af, hvornår det var sengetid. Det kan være svært at gennemskue, når man flyver så langt.

Gode råd på flyveturen

 • Vi spurgte, om vi kunne få maden forskudt –  altså voksen og børnemaden. Det er lidt bøvlet at sidde med en bakke fyldt med mad og et barn der vil op og ned hele tiden.
 • Hvis dit barn er under 12 kg, eller hvad jeg tænker er ca 65-70 cm, så kan du få en vugge. Med en vugge kommer også en plads med mere benplads. Det er ikke aldersbestemt, men størrelsesbestemt om vuggen er til rådighed. Vi fik en til Alberte 3 ud af 4 ture.
 • Når I alligevel skal skifte et barn, så brug lidt ekstra tid på at vaske hænder med dem, tørre fingre osv. Pigerne elskede at vi lige “legede lidt”. Selvom toilettet er mega lille, så var det et skift i omgivelserne. Det virker måske simpelt, men var ret brugbart for os.
 • Der bliver udleveret alt muligt til børnene. Inklusiv vådservietter.
 • Vi havde bestilt “børnemenuer” og ikke babymad til pigerne, selvom de skal være over to for at få det. Vi bestilte gennem FDM og snakkede med dem om det. Det skulle dog bare vise sig at være svært at forklare personalet. “So you want babyfood” aka to glas mos “no, I would like “kidsfood”, you know real food like we eat”. “I can bring you some milk, milk for babies?” Me: “never mind”. Igen, godt vi havde mange snacks og så delte Simon og jeg vores mad med dem. Appetitten er ikke så stor, når man er overstimuleret og træt, så ingen panik, hvis du tænker, at barnet næsten ikke har spist noget. Jeg tænker, at det er helt naturligt, og at de ikke lider nogen last.
 • Vi valgte at flyve fra Hamborg. Den beslutning skulle nok have været revurderet. Det er lidt stramt at køre 3-4 timer inden en flyvetur.
 • Tjek op på parkering i Hamborg lufthavn, hvis du ikke er kendt der, for det kan tage lang tid.
 • Vi fløj kl 15.30. Det vil sige, at børnene sad i en bil fra 9-13. På flyet er der ikke det vilde tumleplads, og vi sad en halv time med sikkerhedsseler og ventede på at lette. På vej hjem fløj vi kl 22.30, som var perfekt. De faldt i søvn allerede inden, vi var i luften.
 • Jetlag. Der er 9,5 times tidsforskel mellem Danmark og Adelaide. Hjemme hos os går vi ind for, at børn sover, når de er trætte. Vi fulgte denne overbevisning på turen og prøvede derfor ikke at regulere søvnen. Det mener vi, at de er for små til. Agnes havde som sagt haft svært ved at sove på turen derned, så hun var så træt, at hun bare sov. Alberte var de 3 første dage vågen 2 timer om natten. Nu sover ingen af pigerne igennem herhjemme, så vi følte det måske ikke så hårdt. Efter 3 dage var der lidt ro på rytmen. Derhjemme var de lidt ramt i tre dage og så tilbage til normalen.
Bonusinfo
Agnes og Alberte har aldrig haft det der stærke “tvillingebånd”, fordi Agnes er født med et udgangspunkt og Alberte med et andet. De sidste par måneder ser vi det dog mere og mere. Da vi ventede på at komme gennem grænsekontrol løb pigerne rundt sammen og grinte. De kyssede og krammede OG Alberte var initiativtageren! Det er normalt Agnes. Det gik op for os, hvor betydningsfuldt det havde været for dem, at vi fire havde været så tæt sammen, uden mor og far kigger på telefonen, spækfyldt med nærvær, på meget lidt plads – men sammen.

Så når du overvejer at rejse med dine børn

… om det er til Skagen eller Australien, men ikke overskuer turen dertil, så stil dig selv spørgsmålet “hvad er det egentlig du ikke overskuer?”. Man kan ikke spå en fremtid, som man ikke ved, hvordan bliver. Drop at tage sorgerne på forskud, men vær nærværende. Dette forudsætter nok, at man kan lukke de andre passagerers blikke ude. Husk, at du har betalt det samme for din billet, som de andre. Og husk at turen vil ende på et tidspunkt, så ingen grund til panik. Børn må gerne græde, de må også gerne skrige. De fortæller bare, at de højst sandsynlig er trætte eller rastløse, og det er ok! Jeg siger ikke, at du skal være et svin over for de andre, men bare ligeglad med, hvad de tænker.
Så skæld dit barn ud for at ytre sin holdning om nogle rammer, du har sat det i, fordi du synes, det er pinligt. Trøst og vær nærværende. Det kan lyde meget moraliserende, men jeg tror på, at hvordan vi som forældre indstiller vores mindset, er altafgørende for en vellykket tur!

2 comments / Add your comment below

 1. Snacks er virkeligt et must for som du skriver er det ikke altid det mad, de kommer med er et hit. Når vi rejser (uanset om det er bil, tog, færge eller fly) så har vi altid tanket godt op med (sunde) snacks

Skriv et svar