Jeg rejste Phuket rundt på tuk tuk med en 5-årig

Phuket februar 2018

Af Esme Emma Sutcu

Jeg har været i Phuket, Thailand med min fem-årige datter. Med en enkelt håndbagage og hjertet fuld af rejselyst, tog vi på eventyr i det thailandske paradis. På to uger fik vi rejst hele øen rundt på en tuk tuk. Det krævede minimal bagage og åbenhed for, at alt ikke gik som planlagt. 

Fly

Jeg købte vores billetter fem dage før afgang. Det var de sidste to pladser tilbage, og prisen var sat ned til 4600 kr per person. De kan sagtens købes billigere med mellemlandinger. Fx fandt jeg nogle til 3800 per person med 6 timers transfer i New Delhi. Hvis man er til det. Men jeg kender også mange, der har givet 5-6000 per person. Så denne pris var helt fair. Især fordi vi fløj direkte fra København til Phuket, og havde flere måltider ombord flyveren, og Thomas Cook fly egentlig er rigtig gode.

I lufthavnen og klar på eventyr

Og tidspunktet for afrejsen var også perfekt. Vi fløj kl 20 og landede, hvad der svarede til kl 7 om morgenen dansk tid. Der var kl 13 thai tid. Så vi havde hele dagen til at finde hotel, pakke ud og se noget af byen inden vi fik aftensmad kl 19, og kunne gå i seng tidligt. På flyet faldt min datter i søvn allerede kl 22, og sov helt, til vi landede. Kæmpe win, og jeg følte mig som den heldigste mor på det fly!

Om morgenen sov hun jo gennem morgenmaden, men jeg havde gemt en bolle til hende. Så da hun vågnede, var hun super frisk og glad og meget spændt på, at vi nu endelig var i Thailand. Jeg havde dog svært ved at falde i søvn i flyet, så var totalt smadret, da vi landede. Men hellere mig end hende. Der er ikke noget værre end et træt barn i en lufthavn!

Kuffert

Vi havde kun en enkelt lille håndbagage-kuffert med og min håndtaske samt min datters rygsæk. Til to uger. I know, det er skørt. Men jeg har virkelig altid været typen, der tager TRAVEL LIGHT meget seriøst! Så det er gået hen og blevet noget, jeg er ret god til. Det med kun at pakke det mest essentielle. Det bedste ved en lille kuffert er jo, at vi ka ta den med op i flyet. Så når vi lander, kan vi nemt hoppe direkte ud af lufthavnen.

Phuket lufthavn med en kuffert, rygsæk og min skuldertaske.

Transport

Den første by, vi skulle bo i, var Patong. Den er cirka en time syd fra lufthavnen i bil. Man kan tage en taxa til 600 bath direkte derned, som er 120 kr. Det er jo super billigt, hvis man fx er en hel familie.

Men vi valgte en shuttle bus, som kører dig lige til døren af dit hotel. Sådan en skal så bare lige være fyldt inden den kører, hvilket tager alt fra to minutter til en hel time. Vi var dog heldige og nåede knap at gå i en kiosk og købe kaffe til mor og snack til barn, og så var vores allerede klar til at køre. Pris: 180 bath /35 kr per person.

Der er også bussen. Det er en slags større udgave af en tuk tuk, altså den har ingen vinduer, og larmer som ind i helvede. Den har ingen rigtige vinduer, så luften blæser dit hår rundt, mens du med kysseklar mund kæmper med at ramme din vandflaske for at tage en tår. En meget autentisk og real oplevelse! Den koster (hold nu fast) 30 bath / 5 kr per person, og børn kører gratis! Men den kører kun mellem bestemte byer, og tager også et par timer, fordi den er så langsom – og kører dig selvfølgelig heller ikke til døren.

Og til sidst er der tuk tuk’en. Den er dødsmart og super eksotisk på alle måder. Den brugte vi hver gang vi rejste fra by til by. Der er så mange af dem, og du kan praje dem fra gaden og forhandlede en pris.

By #1: Patong

Patong Beach
Patong Beach

På trods af byens smukke strand, som er den længste i hele Phuket, så er denne by ikke for alle. Lad mig starte med det. Vi mødte mange, der ikke kunne vente med at komme væk fra den efter et døgn. Men både min datter, og jeg elskede Patong, og vi endte med at være flest dage i denne by. Det er nok også den by i Phuket, der minder allermest om Bangkok. Der er voldsomt mange mennesker, biler, barer med høj musik, lys, lugte, lyde og totalt ramasjang i gaden. Så mange muligheder og spændende indtryk. Og vi elsker det! Både min datter og jeg er bare storby-rotter helt ind til benet. Vi elsker at se nye mennesker og prøve nye ting, så vi er fan af Patong.

På vej ud og spise lækkert mad i Patong
Coconut water er en vigtig del af The island Experience
Klipper i Patong
Hoteller på klipperne i Patong

Vi spiste på de allerbedste restauranter i Patong, og boede på flere forskellige hoteller i forskellige dele af byen, så vi oplevede byen på forskellige måder.

Og så er det også i Patong at du finder Phukets længste strand. Men hverken min datter og jeg er faktisk super glade for strand. Det er så besværligt med alt det sand, vand og bølger. Og den konstante frygt for, at nogen snupper vores ting, når vi går i vandet. Og sodavand bliver så hurtigt skoldhedt. Og dont get me started med alle dem, der konstant skal sælge en noget. At få styr på min datter, is og sand og iPhone der smelter i varmen, og den vandmelon der måske giver min datter dårlig mave et par timer, fordi hun er ude i solen. Nej, ellers tak.

Så er et skønt hotel med lækker swimmingpool altså bare meget bedre. Og vi oplevede mange lækre hoteller med gode swimmingpools. Men især i Patong overnattede vi et rigtig lækkert sted med en masse fede aktiviteter til både børn og voksne.

Mango smoothie hver dag
Masser af leg I swimming poolen

By #2: Kata Beach

Kata Beach

Vores næste destination var byen Kata. Det havde vi hørt en del om, for det er danskernes foretrukne destination på øen. Og det kunne man også mærke. Det var her vi mødte danskere for første gang. Og svenskere, tyskere og masser af englændere. Det sted er virkelig turistet. Vi skulle have været her to dage, men endte med at smutte videre efter en enkelt overnatning. Og det var det gode ved denne rejse, vi kunne tage lige hvorhen, vi havde lyst til. Og fordi vi bookede hoteller on the go, så kunne vi også skifte mening, hvis vi ikke følte for hotellet.

By #3: Chalong

Store palmer i Chalong

Vores tredje destination var oprindeligt byen Rawai. Jeg havde hørt godt om den by, der skulle have en lækker strand, så bookede et super hyggeligt hotel gennem Hotels til to nætter. Og havde også betalt for opholdet. Men da vi kom derhen, sagde hotelmanageren, at han ikke havde modtaget vores reservation. Og han havde desværre ikke flere værelser ledige. Kæmpe øv!! Men han var hjælpsom og fandt os et andet sted, og skaffede en taxa der kørte os derud. Jeg fik ik helt fat i, hvor præcis det nye hotel var. Hotelmanageren var lidt svær at forstå. Og da køreturen tog næsten en time og chaufføren tog flere forskellige smutveje, og jeg kæmpede med min datters køresyge som næsten altid indebærer opkast, mistede jeg orienteringen.

Nå, men vi endte safe and sound på hotellet, som var super fint og meget lækkert til en meget lav pris. Vi fik vores værelse og personalet var vældig søde. Det viste sig så, at vi var i en helt anden by, jeg aldrig havde hørt om. Nemlig Chalong. En by, hvor der ingen turister er. Men ej heller en strand. Men deres pool var lækker, så vi var der i to dage til ren afslapning.

By #4: Racha Island

I paradis med min skønne datter

Efter Chalong købte vi en heldagstur til Racha Island, som skulle være en af de smukkeste øer i Thailand. Med en speedbåd fra Chalong Bay og 25 andre turister sejlede vi derud på en halv time. En frygtelig sejltur, da båden bogstaveligt talt hoppede og og ned af bølgerne, så man hoppede op og ned af sit sæde. I hele 30 minutter! Nogle kastede op, børnene græd, og de gamle damer var tydeligvis helt rystede. Min datter var sikker på vi ville ryge ud til hajerne, fordi vi blev kastet rundt på den båd.

Racha Island

Leg i vandet

Men vi ankom helskindet på øen. Og sikke et syn, der ventede os, da vi hoppede ud af båden og direkte ned i det klareste og reneste vand. Stranden er absolut den smukkeste, vi nogensinde har set. Det fineste, hvide sand og rent, klart vand, som var helt gennemsigtigt. Så man kunne se fine fisk imellem vores ben. Vi blev efter et par timer sejlet ud til den anden side af øen, hvor vi kunne snorkle i koraller. Det er faktisk første gang nogensinde jeg har snorklet og det var amazing! Det vil jeg rigtig gerne gøre noget mere i fremtiden. Efter en frokost og flere timer på den fine strand begav vi os tilbage til main island Phuket. Herfra havde jeg arrangeret en car service, der nu skulle tage os til vores næste by.

Snorkling på Racha Island

 

 

By #5: Phuket Town

Fra vores hotelværelse kunne vi hoppe direkte i poolen hver morgen.

Phuket Town er helt klart den fineste by i hele øen. Her er så pænt og rent, og så tror jeg det betyder en del, at den ikke har en nærliggende strand. Det er som om, alle turister flokkes om strandene, så det blir hektisk og generelt forfærdeligt for infrastrukturen. Jeg havde også forestillet mig, at hovedstaden Phuket Town var mere grim og osende, sådan lidt mere hovedstadsagtig som Patong. Men den er så fin med de sødeste fine bygninger, som gav mig sådan en kolonnial Indokina 1950’er vibe. Da jeg kom hjem kunne jeg læse mig frem til, at det kaldes for sino-portugisisk arkitektur fra midten af 1900-tallet. Så jeg var ik helt ved siden af, og pænt var det i hvert fald.

Phuket town, ville ønske jeg havde taget flere billeder af de fine bygninger.

Gaderne var rene og fine, og det var så nemt at vandre rundt i byen. Især i Old Town, hvor vi boede. Det var helt pittoresk. Hotellet vi boede på var FANTASTISK. Det var faktisk et hostel. Men det var ny-bygget, og der boede ingen mennesker, da vi kom. Så vi fik et helt dorm-room med fire sovepladser for os selv alle dagene. Planen var kun at være der en dag, men vi endte med at være der tre dage. Der var bare så meget at se og opleve.

Afslapning i hotellets lobby

By #6: Kamala

Kamala Beach

I Kamala var vi to dage. Vi kom her kun, fordi vi det var den by alle charter-selskaberne havde rejser til, så vi tænkte det måtte være et lækkert sted. Og så ville vi opleve Fantasea, som er en stor turistattraktion. Men det nåede vi faktisk ikke engang. Og samtidig var vi ikke særlig imponeret over Kamala.

Vi fik dog slappet rigtig meget af i to dage efter at have haft mange hektiske dage. Hotellet var rigtig fint og vi spillede mange spil inde i skyggen. Stranden var nok den grimmeste strand, vi havde oplevet i Phuket. Og sjovt nok er Kamala der, hvor vi mødte flest danske og svenske familier, som min datter kunne lege med. Det var selvfølgelig sjovt for hende at have nogle legekammerater som hun for engang skyld kunne kommunikere med. Men jeg kunne ikke lade være med at synes, det var ret trist at sende alle danskere der til, når Phuket er så meget smukkere andre steder.

Overnatning i Phuket

Der er en kæmpe variation af overnatningsmuligheder i Phuket. Du kan gå fra de helt billige til kun 50 kr om dagen til en resort til mange tusinde kroner. De to steder jeg absolut kan anbefale er Lup D i Patong og Book a bed i Phuket Town. Det første sted koster 750 kr om dagen og det andet 100 kr om dagen. Så altså har du et budget til 500 kr om dagen, er der rigtig gode steder med lækre swimmingpools og god mad.

Mad i Phuket

Jeg spiste faktisk kun thaimad to aftener, den første og sidste! For ret hurtigt, da vi ankom, blev jeg helt vildt dårlig over lugten af oyster sauce – som jeg følte var overalt. Lugten gav mig opkastfornemmelse, og fjernede fuldstændig min appetit. Så jeg måtte bare holde mig langt væk fra ALT thaimad.

Grøntsager i oyster sauce til mig og pizza til min datter den første aften

Til gengæld spiste vi alt andet. Masser af japansk, kinesisk, koreansk barbecue, pizza, fisk, shawarma og sandwiches. Da jeg endelig kom mig over thaimadsfrygten fik vi den absolut bedste mad en af de sidste aftener i Patong. Men maden er jo vanvittig billig. Ofte blev det kun 75 kr for en hel aften med flere retter og drikkevarer i stride baner.

Oplevelser i Phuket

Der er masser af ting at opleve i Phuket, så dagene flyver afsted. Stranden er jo en hel oplevelse for sig selv. Og her varierer de altså fra by til by og de omkringliggende øer. Og der er stranden så smuk. Vi tog kun på en enkelt ø-tur, men kunne sagtens have taget på flere. Øerne er virkelig smukke, men det er også hårdt at ligge i solen hele dagen. For der er ofte ikke meget skygge på de små øer. Så efter at have været afsted super tidligt morgen og komme hjem sent eftermiddag, er du helt smadret og skal lige bruge et par dage på at restituere. Men så er der strande i næste alle byer. Og prisen er gratis, men liggestolene koster 100 bath/25 kr per person.

Stranden i Kamala

Monkey Hill er et område et par kilometer nord for Phuket Town. Her er der et lille område ved en slags skovudkant med vilde aber. Og der er mange af dem. Måske 200 stykker. De holder sig inde i skoven, men dem af dem, der tør, de kommer ud til menneskerne, der står og giver dem mad. Ved siden af er der boder med bananer, nødder osv, som du kan købe og give til aberne. Det er ret billigt. VI købte en hel pose med 20-30 bananer til kun 4 kroner. Men pas på med de små nødder og de små børnefingre. For aberne blir utålmodige og kan godt bide i fingeren eller rive børnene. Pris: Gratis.

Nogle af aberne kom helt tæt på

3D Trickmuseum er et super sjovt sted, som man hurtigt kan bruge et par timer på. Det er i Phuket Town og er virkelig sjovt. Både for børn og voksne. Uden at afsløre for meget kan jeg røbe, det er et mustsee. Pris: 400 bath / 100 kr per person.

3D trickmuseum

Hver onsdag og torsdag aften er der natmarked i Phuket Town i et område som om dagen er et stort parkeringsplads men fra kl 17 forvandles til et stort marked med tøj, ting og mad. Som heldet ville have det, foregik det lige uden for vores hotel. Vi var der begge aftener, og hyggede med de lokale, mens vi så live band. Pris: Gratis og maden er meget billig.

Kattecafe i Phuket Town
Kattecafe i Phuket Town

Kattecafe er et vildt sært fænomen, men ikke desto mindre ville min datter meget gerne prøve det, da vi var i Phuket Town. Du går ind og køber mad og for 50 bath ekstra kan du komme ind og kæle katte. Det skulle min datter selvfølgelig mens jeg kunne få en kaffe og nyde det hele fra afstand. Er ikke den store katteperson. Pris: 50 bath / 12 kr, hvis du også spiser eller drikker der

Min (meget) begrænsede huskeliste til børn:

Solbriller
Badetøj
Godnathistorier
Sovebamse

Næste gang:

Vi skal helt klart til Phuket igen, for vi er slet ikke færdige med den ø. Af strande mangler vi at tjekke Surin Beach og Bang Tao Beach ud. Og så skal vi ind og se Kamala Fantasea Show og generelt flere shows. Vi skal også på flere ø-ture. James Bond øen og Phi Phi øerne er tæt på Phuket, og jeg er ærgerlig over vi ikke nåede dem. Og så er der den store Buddha midt på øen, som vi heller ikke nåede at se, thaiboksning-timer jeg ik nåede at bestille, thaimadskole vi missede osv… VI SKAL TILBAGE!

Om Phuket: 

Phuket er Thailands største ø og er på størrelse med Bornholm. Det er af verdens mest populære rejsemål, hvilket man godt kan mærke på turismen. Møntfoden hedder Bath og 1 krone svarer cirka til 4 bath. Der er ekstremt billigt, så vi kom langt med et skrabet budget. Og så er der utroligt børnevenligt, da thaierne ELSKER børn og bare generelt er super flinke og hjælpsomme med alt. Vigtigst af alt, når man rejser som alenemor ude i verden, så er det et sikkert sted at rejse rundt alene med et barn. Jeg følte mig på intet tidspunkt bange eller nervøs for at blive bestjålet eller snydt. Så afsted med dig og alle dine unger!

Skriv et svar