Fire måneders rundrejse i Sydøstasien med tre unger i rygsækken

På vandretur i Muong Hoa dalen Sapa, Vietnam
Dorthe og hendes familie har rejst Sydøstasien rundt i fire måneder. Her er de i Muong Hoa-dalen i Sapa i Vietnam.

1. januar 2018 begav Dorthe, Christian og deres tre børn på 3, 6 og 8 år sig på en rundrejse i Asien. De nåede Cambodia, Vietnam, Thailand og Malaysia, inden de kom hjem 1. maj 2018. Dorthe, som også har bloggen Flashpackermom, deler sine erfaringer fra turen lige her.

Rejsedrømmen

Christian og jeg har besøgt flere lande i Sydøstasien sammen, inden vi fik børn. For os var Sydøstasien et oplagt rejsemål, også for unger, da der er masser af kultur- mad- og naturoplevelser, fantastiske byer og en særlig asiatisk gæstfrihed. Da vi af erfaring vidste, at det var nemt og billigt at rejse rundt på egen hånd, besluttede vi os for, at vi ville realisere rejsedrømmen – med vores unger.

Budget

Første skridt var at lægge et samlet budget, så vi havde en ide om, hvad det ville koste og hvor lang tid, vi skulle bruge på at spare op. Vi havde under rejsen en buffer på 20.000 kr til bl.a. ture og udflugter, flybilletter etc.

Her sidder familien og spiser frokost i Ta Van, Sapa, Vietnam med den smukkeste udsigt.
Her sidder familien og spiser frokost i Ta Van, Sapa, Vietnam med den mest fantastiske udsigt.

Alt det praktiske

Året inden afrejse begyndte de praktiske manøvrer med at søge orlov fra arbejde og skole, for man skal overveje de økonomiske konsekvenser ved at holde fri. Heldigvis fik vi begge orlov, og i foråret 2017 blev flybilletterne købt. Vi købte de billigste returbilletter, som viste sig, at være mellem Billund og Phnom Penh, Cambodias hovedstad. Prisen var ca. 3200 DKK pr. mand med Cathay Pacific Airways. Til gengæld skulle vi rejse i knap et døgn – men med 4 måneder til at ryste eventuelt jetlag af, valgte vi den løsning. Vi var heldige at få fremlejet vores hus i 3 ud af de 4 måneder, vi var væk, hvilket betød mere luft i budgettet. 

Vaccination

I november påbegyndte vi vores vaccinationsprogram, som var en temmelig dyr affære. Vi tegnede selvfølgelig også en rejseforsikring, som kunne dække udgifter til hospitalsindlæggelse, hjemrejse osv., hvis uheldet skulle være ude. Heldigvis fik vi ikke brug for den, og på trods af en enkelt hospitals- og lægebesøg, kunne vi klare små-skavankerne undervejs med panodil, kys og kram. 

Rejseform

For min mand og jeg er ingen planer total frihed. Frihed til at gøre hvad vi vil, hvornår vi vil. Derfor tog afsted med kun en returbillet i lommen og de tre første overnatninger på plads. Vi har begge en smartphone, og havde downloadet apps fra booking.com, agoda.com og tripadvisor.com. Derfor kunne vi nemt finde både gode rejsespots og tag over hovedet i vores prisklasse. Vi bookede for det meste en enkelt overnatning dagen inden ankomst. Viste det sig at være et godt sted, forlængede vi, hvis det var muligt. Var det et mindre godt sted, flyttede vi videre. Få steder troppede vi op uden reservation, hvorefter en af os voksne gik ud for at finde et sted at bo, mens den anden slog sig ned på en cafe med pigerne og fik lidt at spise eller drikke. Ruten blev til tider meget spontan, hvis der dukkede en billig flybillet op. Det var eksempelvis sådan, vi havnede i Malaysia efter at have været i Chiang Mai i Nordthailand.

Med bil, tog, båd og fly

At rejse rundt på egen hånd er super nemt og ligetil i Sydøstasien. I Cambodia er der stort set intet jernbanenetværk, og landet er fattigere end nabolandene Thailand og Vietnam, så her foregår rejsen rundt med bus, båd, minibus eller fly. I Vietnam, Thailand og Malaysia er der gode togforbindelser, så her er det nemt og sikkert, om end langsommeligt, at rejse med tog. I Vietnam er trafikken mildest talt kaotisk med utroligt mange trafikuheld med fatal udgang som følge, så her var toget vores fortrukne rejseform. Togrejser giver desuden mulighed for at bevæge sig frit rundt – en kæmpe fordel med tre poder i rygsækken. I Thailand og Cambodia brugte vi tuk tuk og songthaews til lokale småture. Uber og Grab fungerer upåklageligt i Sydøstasien og et rigtigt godt og sikkert alternativ til taxikørsel, så download de to apps.

Pad Thai, Banh Xéo, Banh Mi og frugt og juice
Fra øverst til venstre: Pad Thai, Banh Xéo, Banh Mi og frugt og juice

Hvad spiser man i Østasien?

Der er masser af eksotiske retter at smage på i Sydøstasien, bl.a. et væld af forskellige karryretter, supper og salater. Og så er der selvfølgelig de fantastiske frugter, som dufter og smager af sommer og sol. Når man én gang har smagt en friskplukket og moden ananas, mango eller papaya, er der ingen sammenligning med de frugter, der kan købes herhjemme. Det gennemgående tilbehør i Asien er hvide ris. Så masser af ris men også nudelretter. Vores to ældste var gode til at smage på maden, men den mindste var ikke eventyrlysten ved måltiderne, og endte ofte med at spise sig mæt i ris. Vi spiste ofte ved food courts, gadekøkkener og på små cafeer og restauranter, som serverede lokal mad. Vi brugte i gennemsnit omkring 100-150 kr for et måltid på en restaurant med 1 ret til hver, samt sodavand og øl til. Hvis vi drak vand, betalte vi omkring 100 kr for et måltid til os alle fem. Dette kunne gøres meget billigere ved gadekøkkener, hvor man typisk betaler mellem 10-15 kr for et måltid mad. Er man i Vietnam, er det for kaffeelskere et must at smage vietnamesisk kaffe, som smager anderledes end den bitre bryg herhjemme. Vietnamesisk kaffe er stærk men blød og rund med smag af kakao og kokos. Standard morgenmaden bestod af en baguette eller toast med æg efter eget valg, samt kaffe, the eller juice. I Vietnam kunne man også vælge den berømte og børnevenlige nudelsuppe pho. Vietnam var den helt store madfavorit – hos både børn og voksne. I Vietnam var pigernes favorit banh xeo, som er en foldet, sprød pandekage med ris, rejer, svinekød og bønnespirer. Man deler pandekagen i mindre stykker, og folder stykkerne i rispapir med friske krydderurter og dypper i en slags fiske/citron/chilisovs. Virkeligt lækkert. Desuden var der altid en banh mi vogn inden for rækkevidde, som er en baguette sandwich og måske en af de mest udbredte fast foods i Vietnam. Selvom indholdet varierer alt efter hvor i landet, man befinder sig, går den friskbagte baguette igen. Vi fik ofte banh mi med salat, pølse (af svinekød), pate, agurk, (syltede) grøntsager og et par krydderurter som koriander og en krydret, tynd sovs. Nemt og lækkert at tage med på farten. I Thailand var det pad thai og kyllingesuppe, som var børnenes favoritter. Pad thai er en skøn og mild nudelret, som består af ris nudler, æg, kylling, tofu og bønnespirer, som lige ryger på panden med lidt sovs. Den er en nem og lækker thai fast food for både store og små.

Vandleg i KLCC Park, Kuala Lumpur, Malaysia
Vandleg i KLCC Park, Kuala Lumpur, Malaysia

Overnatning

Overnatninger kommer i stort set alle prisklasser i Asien. Fra 50 kroner per nat for en enkelt seng på en sovesal med fælles bad og toilet til mange tusinde for et luksushotel. Vores standard var 200 kroner per nat. Vi valgte på hele turen private værelser med eget bad og toilet, og bookede overnatning med apps fra booking.com og agoda.com. Vi brugte også Airbnb et par gange. Vi sov i alle lande på enten hotel, hostel, gæstehus, homestay eller privat indkvartering, og oplevede på intet tidspunkt, at indkvarteringen ikke matchede prisen og vores forventninger. Vi mødte et par velvoksne kakerlakker i foyeren på et par hostels i Hanoi, og spottede rotter i nogle af storbyerne, men det er nærmest uundgåeligt. Man kan forvente, at der mange steder er små små firben på værelset, men de gør ingen skade. Man skal være opmærksom på, at hvis man rejser i midt- og Nordvietnam i vintermånederne (fra Hue og nordligere) kan det være koldt (omkring 15 grader), og mange steder er der ikke varme på hotellet. Vi måtte to gange undervejs i både Hue og Hanoi flytte til hoteller, som havde varme på værelset, fordi det simpelthen var for koldt for os.  Medbring derfor en varm jakke, hvis du bevæger dig til Nordvietnam i januar og februar, for det kan blive overraskende koldt. Det billigste land at rejse i var helt klart Vietnam – både i forhold til overnatning og mad. For 150 kr fik vi gerne et familieværelse med to dobbeltsenge med a/c og morgenmad. I Cambodia var vores overnatninger dyrere, fordi vi prioriterede at bo, hvor der var pool. Så her blev det cirka 300 kr. Men så var der to dobbeltsenge og morgenmad inkluderet. Fordi vi besøgte Thailand i højsæsonen, var priserne på øerne høje. Vi betalte ca 350 kr for et værelse eller en bungalow uden morgenmad. Gennemsnitprisen for overnatning lå dog på omkring 200 kr, og ville man have et sted med pool, kunne man forvente at betale lidt mere. Vi var overraskede over, at Chiang Mai, som er Thailands 2. største by, var relativt billig at bo i. Her boede vi lidt uden for byen på et stort værelse med morgenmad og pool til 200 per. nat, og det var nok det bedste hotelscoop under vores Thailandsophold. I Malaysia besøgte vi kun Kuala Lumpur og Langkawi. Her prioriterede vi at være i lækre og centralt beliggende lejligheder, da vi syntes, vi trængte til lidt ekstra plads og luksus for en stund. Vi fik meget for pengene, og betalte 350 kr per nat for 3-værelses lejlighed med pool. 

Elefant Reservat i Mae Rim, Thailand.

Højdepunkter fra rejsen

Der var flere højdepunkter undervejs, men nogle af dem, børnene husker bedst, er besøget på en elefantfarm i Nordthailand, hvor de kom helt tæt på de store dyr. Vi var også ude at snorkle i Sydthailand, og alle var meget begejstret for mødet med livet under vandet. Det var også en stor, omend tårevædet, oplevelse at sætte babyskildpadder ud i en hellig sø i Hanoi. Og så var der turen med kabelbanen højt over regnskoven i Langkawi, som var en stor oplevelse for alle. Desuden var besøget i Kidzania i Kuala Lumpur megafedt for ungerne. Her kan børn prøve kræfter med rigtige voksenjobs og blive politibetjent, vinduespudser, pilot, manicurist, bankansat, brandmand, murer og et væld af andre jobs for en kort stund. Et gennemført koncept, som også findes andre steder i verden. Og så var der alle de skønne mennesker, vi mødte på vores vej, og som føltes mere som venner end som fremmede.

Fra øverst til venstre: Templer, massage, kokkeskole og marked i Chiang Mai, Thailand

Gode råd til at rejse med børn

Rejs i børnenes tempo, og vær opmærksom på, om de er ved godt mod. Hav dage, hvor der ikke er noget program andet end at være til stede. Vi varierede rejsen mellem at være i by, ved stranden og på udflugter i eksempelvis nationalparker, på en sommerfuglefarm, på cykeltur osv. Ind imellem har man også bare brug for at have tid til at tage oplevelserne ind, så planlæg hellere for lidt end for meget, så bliver man ikke skuffet. Vi planlagde først dagsture osv., når vi kom frem til en destination, og stort set alle hoteller tilbyder et hav af forskellige ture og oplevelser eller hjælp med transport på den videre rejse, så det er supernemt at organisere lokalt, når først man er kommet frem. Set i bakspejlet havde vi alt for travlt den første måneds tid. Vi lagde ud med at have 3 overnatninger hvert sted, inden vi rykkede videre. Det var primært, fordi vi mentalt ikke var kommet ned i gear. Heldigvis ændrede det sig efter en måneds tids, hvor vi ikke længere havde travlt med at komme videre. Så tag Jer god tid, og lyt til børnene. Der er ikke noget ved at hive tre surmulende unger med på dagstur, hvis de egentlig bare hellere ville have været hjemme på værelset med deres legesager.

Mit bedste råd

Mit bedste råd til familier, som går og overvejer at tage afsted: har I mod på det, så gør det! Beslut Jer for, at det her vil I, prioritér og spar op over en længere periode, så I kan realisere drømmen. Og drømmen behøver ikke være at rejse i månedsvis. En forlænget weekend i et telt eller en uges ferie sammen er et godt sted at starte, hvis man aldrig før har rejst med børn. Desuden skal man parkere sin praktiske, sunde fornuft for en stund, når man beslutter sig for at bruge penge på en rejse, for der er alt muligt praktisk, som man burde bruge pengene eller tiden på. Så præcis som med alt andet, handler det om at prioritere. Men man skal huske på, at det også en investering i familien. Vi havde 4 måneder, hvor det eneste erklærede formål var at være sammen som familie, og det var et kæmpe privilegium, som vi håber at kunne gentage engang i fremtiden. Og så har det været en gave at få slettet sit mentale memory card og rent faktisk kun fokusere på at være til stede i nuet uden hverdagens stress og jag.

Langkawi, Malaysia.

Skriv et svar